Sağlık

Sertleşme Sorunu Nedir? Sertleşme Sorunu Neden Olur?

Sertleşme sorunu erkeklerin oldukça mustarip olduğu bir durumdur. Cinsel ilişkileri ve ikili işleri olumsuz etkileyen bu durumun çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedaviler sayesin de hayat kalitenizi yükselterek kendinizi daha mutlu hissetmenizi sağlayacaktır. 

Cinsel ilişki sırasında erkeklerde çeşitli sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan fizyolojik bir problem olan sertleşme sorunu erkeklerin cinsel organları olan penise yeterli miktarda kan gelmemesi sonucu iktidarsızlık yaşamalarına verilen bir isimdir.

Ereksiyon olamayan erkeklerin tatmin edici penis sertliğine ulaşamaması bu kişiler metal olarak da olumsuz etkilemektedir. Birçok evliliğin bitmesine neden olan sertleşme sorunu ile karşı karşıyaysanız. Bir an önce uzman bir doktora başvurmanız gerekmektedir. 

Sertleşme Sorunun Nedenleri Nelerdir?

Cinsel organ olan penisin ilişki sırasında alınan haz ile doğru orantılı olarak beyin tarafından uyarılması sonucu kan damarlarındaki kan miktarının artışı ile istenilen sertliğe sahip olarak cinsel ilişkiyi mümkün kılmasıdır. Ancak birçok erkek cinsel ilişki sırasında sertleşme sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır. Sertleşme sorununun nedenleri iki ayrı etmene bağlı olarak meydana gelebilmektedir. Psikolojik ve fizyolojik etmenler olarak ikiye ayrılan gruplar sonuç olarak farklı nedenlerden kaynaklansalar da iktidarsızlığa neden olmaktadırlar. 

Sertleşme sorununun fizyolojik nedenleri genellikle yeterli miktarda uyku alınamaması veya yetersiz beslenmeden kaynaklanmaktadır. Uykunun birçok alanda faydası olduğu aşikardır. Aynı şekilde erkeklerde penis olgunluğu içinde uyku önemli bir faktördür. Düzensiz bir uykunuz varsa veya düzensiz bir beslenme tarzının bulunuyorsa bu sorun ile karşılama ihtimaliniz oldukça yükselecektir. 

Aynı zamanda kişilerin metan sağlığında sorunlar olması birçok durumu olumsuz etkilediği gibi iktidarsızlığa da neden olmaktadır. Sertleşme sonunun psikolojik nedenleri arasında en çok karşılaşılan durum kişinin ağır stres altında bulunması ve buna bağlı olarak anksiyete veya depresyon durumları ile karşı karşıya kalındığında bu sertleşme sorununu meydana getirecektir. Özellikle cinsel arzuların zihinsel bir fonksiyona bağlı olduğunu göz önünde bulundurursak erkeğin herhangibir ruhsal sıkıntısı beyini etkilediği için vücut fonksiyonlarının doğru çalışmasını engelleyecektir.

Sertleşme Sorununun Fiziksel Nedenleri

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi erkek bedeninde yaşanan bazı hastalıklar ve fiziksel sorunlar iktidarsızlığa neden olmaktadır. Sertleşme sorununun fiziksel nedenleri şöyle istenebilmektedir;

• Kişide kalp hastalığının bulunması

• Kişinin atar damarlarının tıkalı olması 

• Yüksek seviyede kolestorol

• Yüksek tansiyon hastası olması

• Diyabet

• Obezite

• Metabolik sendrom 

• Parkinson hastalığı

• Multipl skleroz

• Kullanılan ilaçlar 

• Tütün maddesi kullanımı

• Peyroni hastalığı

• Alkol ve uyuşturucu madde tüketimi 

• Uyku bozuklukları

• Prostat kanseri veya büyümüş prostat bezi tedavisi

• Pelvik bölgeyi veya omuriliği etkileyen ameliyatlar veya yaralanmalar

Sertleşme Sorununu Ortaya Çıkartan Risk Faktörleri Nelerdir?

Risk faktörleri bazı hastalıkların ortaya çıkma ihtimali üzerinde etki uygulayarak beklenen süreden daha önce veya beklenemeyen bir zamanda meydana gelmesini etkilemekte ve hastalığı tetiklemektedir. Sertleşme sorununu ortaya çıkartan risk faktörleri şöyledir; 

• Yaş faktörü kadınlarda olduğu kadar erkeklerde de cinsel ilişkide önem taşımaktadır. Belli bir yaştan sonra insanlarda meydana gelen vücut sistemlerinin yavaşlaması üreme sistemlerinde de görülen bir durumdur. 

• Kişinin diyabeti veya kalp hastalığı bulunması 

• Tütün kullanımı ile damarlara giden kan akışının yavaşlatılması

• Ciddi miktarda kilo alımı

• Prostat tedavisinde uygulanan yöntemler ve ilaçlar

• Sinirlerin çeşitli etmenler sonucu zarar görmesi

• Stres, uykusuzluk

Bu risk faktörlerini mümkün olduğunca azaltmanız durumunda yaşadığınız sertleşme sorununun da buna bağlı olarak azaldığını göreceksiniz. 

Sertleşme Sorunu Teşhisi Nasıl Konulur?

Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi sertleşme sorunu teşhisiiçin mutlaka uzman bir doktor muayenesine gerek vardır. Kişilerin kendi kendilerine teşhis koyması psikolojisini olumsuz etkileyeceği için sorunun daha da artmasına neden olacaktır. 

Sertleşme sorunu teşhisi için başvurduğunuz doktor ilk olarak sizde fiziki bir muayene yapacak ve tıbbi öykünüz hakkında birkaç soru soracaktır. Bu nokta da tam olarak kesinleşmese de probleminiz hakkında bir fikir sahibi olması ile problemin tam olarak ne olduğunun kesinleşmesi adına bazı testler uygulayacaktır. Bu testlerin özellikle sorunun neden kaynaklandığının tespit edilmesi için farklı farklı metotlarda uygulanması sorunun kaynağının tespiti için oldukça önemlidir. Sertleşme sorunu için uygulanılan testler şöyledir;

• Fiziki muayene sırasında doktor penisin dikkatli bir şekilde incelenmesini ve sinirlerin ne derece çalıştığını tespit etmek için çeşitli aletler ile sinirleri uyarmaktadır. 

• Kan testleri ile kişide diyabet, kalp hastalığı düşük testosteron seviyesi gibi kronik bir durum olup olmadığı tespit edilmektedir. 

• İdrar testleri ile kişide diyabet belirtisi olup olmadığı ve soruna diyabetin neden olup olmadığını tespit edilmektedir.

• Uzman bir kişi tarafından yapılan ultrason sayesinde testislerde kan akışı miktarının değerlendirilmesi yapılarak soruna kan damarlarının neden olup olmadığı tespit edilmektedir.

• Eğer fiziksel olarak yapılan tüm testlerden negatif sonuç alındıysa bu durumda kişinin psikolojik olarak bu sorun ile karşı karşıya kalabileceği düşünülerek uzman bir psikiyatrist yönlendirilmekte ve sorunun kaynağı bulunmaktadır. Sorunun psikolojik kaynaklı olması sonucu fiziksel olarak bir tedavi uygulanması mümkün olmamaktadır. Bu durumda psikiyatrist tarafından yapılan telkin seansları tedavi edici ilaçlar ile soruna çözüm aranmaktadır. 

Sertleşme Sorunu Nasıl Tedavi Edilir?

Sertleşme sorunu yukarıda da belirttiğimiz gibi birçok erkekte meydana gelebilmektedir. Hatta neredeyse her erkek hayatının bir döneminde bu sorun ile karşı karşıya kalabilmektedir. Siz de bu durum ile karşı karşıyaysanız tedirgin olmanızı gerektiren bir durum söz konusu değildir. Yaygın bir sorun olmasına rağmen tedavileri de oldukça fazla ve kolaydır. 

Sertleşme sorunu yaşayan erkeklere uygulanacak olan doğru tedavi doktor kontrolünde ve sorunun kaynağına bağlı olarak belirlenmekte ve düzenli bir süre ile uygulanmaktadır. Özellikle ilaç tedavilerinin uzun bir süre düzenli olarak devam edilmesi gerekmektedir. 

Sertleşme sorunu tedavi yöntemleri içerisinde sorun diyabet veya kalp rahatsızlığı gibi kronik bir sorundan meydana geliyorsa bu durumda ilk olarak etmenin ortadan kaldırılması için bir tedavi uygulanmaya başlanmaktadır. Etmenin ortadan kaldırılması ile sertleşme sorunu da ortadan kalkacaktır. 

Eğer sorun uyku düzensizliğinden kaynaklanıyorsa bu durumda uyku düzenini sağlayacak olan birtakım ilaçlar ile bireyin hayat kalitesi arttırılarak sorunun ortadan kalkması sağlanmaktadır. Eğer sorun sinirlerde veya kan damarlarında görülen bir problemden kaynaklanıyorsa bu durumda doktorun uygulayacağı tedavi yönteminde ilaç kullanımı sağlanacaktır. Doktor tarafından reçetelenen ilacı size önerdiği zamanlarda ve sürede tüketmeniz probleminizin kısa bir süre içerisinde ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Ancak ilaçların bir faydası olmadığı durumlarda hastaların penis sertleşmesi sorunun tedavisi için implant veya pompa kullanımı sağlanmaktadır.

Sertleşme Sorunu Tedavisinde Kullanılan İlaçlar 

Sertleşme sorunun tedavi eğer ilaç ile yapılacaksa doktorlar bu sorunun giderilmesi üzerine birtakım ilaçlar yazmaktadır.Sertleşme sorunu tedavisinde kullanılan ilaçlar içerisinde Sildenafil, tadalafil, vardenafil etken maddesi bulunmaktadır. Bu etken maddesine sahip olan birçok ilaç çeşitli firmalar tarafından üretilerek kişilere sunulmaktadır. İçerisinde bu üç etken maddeden birinin yer alması ile penise giden kan akışının miktarı arttırılarak sertleşme sorunu tedavi edilmektedir. Erektil disfonksiyon adı verilen sertleşme sorunun tedavisinde en çok kullanılmakta olan ilaçlar bu iç etken maddeyi içermektedir. Ancak unutulmamalıdır ki bu ilaçların hiçbiri doktor onayı olmadan kullanılmamalıdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.