Taşkent Deklerasyonu Nedir? Önemi ve Sonuçları?
Taşkent deklerasyonu nedir, önemi ve sonuçları nelerdir? Daha önceki yazılarımızda Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi kategorisinde çeşitli konu başlıklarından söz etmiştik. Bu yazımızda ise ayrıca Taşkent Deklerasyonu’ndan söz edeceğiz.
Taşkent Deklerasyonu Nedir?
10 Ocak 1966 tarihinde Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te Pakistan ile Hindistan arasındaki problemleri ortadan kaldırmak amacıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nin aracılığıyla bir zirve düzenlenmiştir. Yapılan zirvenin ardından ”Taşkent Deklerasyonu” imzalanmıştır. Buna göre her iki taraf da Birleşmiş Milletler Antlaşması’nın öngördüğü meselelerin barış yoluyla herhangi bir başka otoriteye başvurulmaksızın çözülmesi ve ayrıca kendi aralarındaki ulusal sorunlara karışmamaları noktasında ortak bir zeminde anlaşmaya varmıştır.
Anlaşmanın yapılmasının ardından her iki ülkede de memnuniyetsizlik görüldü. Deklarasyon çerçevesinde 1-2 Mart 1966’da Bakanlar düzeyinde görüşmeler yapılmış; görüşmelerin verimsiz geçmesine rağmen diplomatik girişimler izleyen aylar boyunca sürmüştür. Özellikle Keşmir konusundaki görüş ayrılıkları, görüşmelerin sonuçsuz kalmasına neden oldu.
kaynakça:
- tr.wikipadia.org, Taşkent Deklarasyonu, erişim tarihi: 28 Kasım 2022