Mitoloji

Zeus (Jüpiter)

Zeus, Olympos dağının ulu ve kudretli tanrısı, dünyanın sahibi ve insanların babası idi. Göklerde yerlerde ne varsa ona aittir. En değersiz kaya parçasından en büyük varlıklara kadar onun buyruklarına tabidir. Olympos dağındaki saltanatında altından tahtında oturuyor ve dünyaya, dünyadaki her şeye hükmediyor.

Ufuklarda bulunmadığı havada tek bulut parçasının olmadığında Yunanistan göklerindeki görülen tatlı mavilik Zeus’tandın ve ilahi güzelliğini yeryüzüne bahsetmiştir. Bazen de havada kara bulutlar eşliğinde yeryüzüne yağmur bazen de muhteşem beyazlığı ile yeryüzünü yorgan gibi örten kar şeklinde düşerdi. Zeus genellikle yıldırımlar saçarak bulutları toplar fırtınalara yol açar bundandır ki Zeus’a yıldırım saçan tanrı denilir kudretli ve görkemli tanrıdır.

Kronos ve Rhea’nın 6. Çocuğu yanı son çocuğudur. Zeus ile Kronos (babası) ile olan münasebeti Zeus’un babasını tahttan ettiği olaylar dizisi sitemizde #Kronos’un Sonu Zeus’un Doğuşu yazımızda mevcuttur.

Yunan mitolojisinin önemli figürleri arasında yer alan Zeus bu büyük savaştan galip gelince o artık hiç bir kuvvetin sarsamayacağı, hiç bir düşmanın dokunamayacağı bir kudret olduktan sonra Olympos dağında saltanat sürer bir gün Zeus tapınağında dinlenirken pencereden Hera‘ yı görür ve ona karşı bir his besler bütün çapkınlıklarında yaptığı gibi kılık değiştirerek bir kış günü soğuktan tir tir titreyen bir guguk kuşu olur ve Hera’ nın yakınına konar. Hera bu guguk kuşuna acıyıp elleri ile alıp şefkat ile göğsüne bastırır tam o sırada Zeus kendi formuna bürünür ve Hera’ya şu sözleri söyler: “Hera istiyorum ki benim karım ol ve Olympos’daki tapınağım da parlak taht üzerinde benim sağımda saltanat süresin.” Bunu duyan Hera kabul eder.

Hesperides’lerin bahçesinde büyük tanrıların ve perilerin katıldığı şahane ve görkemli bir düğün ile evlenirler. Gaia, Hera’ya düğün armağanı olaraktan doğurganlık simgesi olan Nar hediye eder. Hera ise onu Hesperides’lerin bahçesine diker. Bu düğün ve bu nar yeryüzündeki bolluk ve bereketin simgesidir. Bu nedenledir ki bu düğüne Hieros Gamos (kutsal evlilik) denir. Bu görkemli ve herkesin katıldığı düğüne sadece Khelone adındaki bir peri kızı katılmamıştır. Bu yüzdendir ki tembelliğinin cezası olarak onu hantal ve miskinliğin simgesi kaplumbağaya çevirir.

Kız kardeşi Hera ile evlenen Zeus, resmi olarak tek evliliği Hera iledir. Ama Zeus deyince aklımıza Zeus’un çapkınlıkları geldiğinden bu yazımızda da ufak kaçaklarının hepsini belirteceğim. Zeus’un aşk maceralarında, fanilerin pek azının anlayabileceği sembolik manalar gizlenmiştir. Onun periler ile sevişmesinden ve birleşmesinden tabiatın çoğalma kudretinin en güzel ifadeleri vardır. Zeus’un kaçamaklarından en meşhurları şu isimlerdir. EuropaDanaeLedaAntiopeio‘ dur. Bu çapkınlıklarından diğer yazılarımda bahsedeceğim.

subutay

Merhabalar. Mimar Sinan Üniversitesi Klasik Arkeoloji 1. sınıf öğrencisiyim. Marmara Üniversitesi Coğrafya Öğretmenliğini bitirdim. Mitoloji hakkındaki bilgilerim Mimar Sinan'daki kıymetli hocalarım ve kitaplar sayesindedir. Bu bilgilerimi sizler ile paylaşmaktan oldukça mutluluk duyuyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.