Kültür/Sanat

Cingöz Recai Filmi Yorumlarım

Geçtiğimiz günlerde gösterime giren Cingöz Recai’nin başrollerinde Haluk Bilginer, Kenan İmirzalıoğlu, Meryem Uzerli gibi yetenekli oyuncular yer alıyor. Bilindiği üzere Cingöz Recai, Peyami Safa’nın kaleminden çıkan bir polisiye roman dizisi. Daha sonra ise kitabın filmi çekildi. Filmin senaristliğini ise Leyla ile Mecnun dizisinin senaristi Onur Ünlü üstlenmişti.

Oyuncular;

Kenan İmirzalıoğlu, Haluk Bilginer, Meryem Uzerli, Musa Uzunlar, Fatih Artman, Algı Eke, Ushan Çakır, Selim Bayraktar, Hakan Boyav, Meriç Aral, Günay Karacaoğlu, Boran Kuzum, Deniz Hamzaoğlu, Eser Eyüboğlu, Kenan Ece ve Serkan Keskin.

Ezel Dizisindeki iki düşman olan Kenan ve Ezeli canlandıran Haluk Bilginer ve Kenan İmirzalıoğlu’nu yeniden buluşturan film geçtiğimiz gün gösterime girmişti.

Yorum;

Resim, dekorasyon ve mekan algısı bakımından Türk sinemasından öte bir yapım olduğu ve üzerinde hatırı sayılır, takdire şayan bir emek ortaya konduğu aşikar olan filmde bir şeyler eksik kalmış gibi. Leyla ile Mecnun’un senaristliğini yapan Onur Ünlü’den çok daha fazlasını beklerdik.

Oyuncu kadrosu bakımından pek çok yetenekli oyuncunun bir araya geldiği filmde ipi göğüsleyen sadece Kenan İmirzalıoğlu ve Haluk Bilginer.

Olaylar ve karakterin havada kaldığı Cingöz Recai, izleyiciyi bir türlü kendine çekmeyi başaramamış. Öte yandan olaylar çok hızlı ve seyircinin odaklanmasını engelleyecek kadar yüzeysel.

Mesela filmde dikkat çeken noktalar var. Örneğin Haluk Bilginer’in otobüsteki sahnesi çok yapmacık. Polisten kaçış sahneleri de tekrar tekrar seyircinin gözüne sokulmaya çalışılmış.

Filmde bir sahnede ise eleştirel bakış açısını görebiliyoruz. Fatih Artman’ın Meryem Uzerli’ye şirketteki ilk sahnede söylediği Türkiye’deki özgün düşünce ve üretim eksikliğine yönelik vurguladığı sözler ve bunu engelleme ideali filmin artılarından.

Öte yandan filmdeki papağana “Peyami” isminin verilmesi de oldukça naif.

Filmde kullanılan aksesuar, kostüm ve takılar gerçekten üst düzeydi. En azından hayranlık uyandıracak kadar.

Fakat seyircinin aklında yer edebilecek en güzel detaylar iç mekanlar. Özenle seçilmiş bu iç mekanlar birer fotoğraf karesinden alınmış gibi.

Senaryo alternatiflerinin kısıtlı ve kısır döngü içerisinde olduğunu düşündüğümüzde Cingöz Recai, Türk sineması adına büyük bir adım. Bu konularda yetersiz olduğumuzu ama üzerinde çalışılırsa ‘neden olmasın’ sorusunu akıllara getiren Cingöz Recai, ilk adım olması bakımından önemli.

Bana göre: 7/10

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.