Tarih

Dünya Tarihinin Gelmiş Geçmiş Efsanevi 10 Büyük Kumandanı

Dünyaya askeri dehaları ile ün salmış, meydanlarda kazandığı savaşlarla adından sıkça söz ettirmiş onlarca kumandan var. Gerek tarihimizde gerekse dünya tarihinde unutulmaz komutanlar geldi geçti. Kimler hatırlanıyor? Size göre dünyanın en mükemmel komutanı kim?

Hiç şüphesiz içlerinde Cengiz Han’ı, Timur’u, Hannibal’ı ve İskender’i barındıran bu komutanlara Atatürk’ü, Rükneddin Baybars’ı, Fatih’i ve daha pek çok komutanı eklemek mümkün.

Peki dünyanın gelmiş geçmiş en büyük ve en ihtişamlı komutanlarına bir liste yapsak içlerinde kimler olurdu? İşte karşınızda dünyanın en büyük 10 kumandanı.

1- Hannibal

Kartacalı Hannibal Barca. Roma’nın en büyük kabusu. Fillerle destekli ordusunu Alp dağlarının üzerinden aşırtarak Roma’yı kendi öz yurdunda vuran Hannibal, vatanını işgal eden Romalıların kabuslarına girmiş. Trabia, Trasimene ve Cannae Muharebeleri ile Roma’ya en kötü yenilgisini tattıran Hannibal, Roma’ya sadece birkaç kilometre uzaklıkta bir yerde ordusunu bekletmiş ve Roma’yı yıllarca abluka altına almıştır. Keltler ve Kartacalı yurttaşları ile dönemin en güçlü ordusuna diş geçiren Hannibal, başarısının sonunu getirememiş ve Roma’ya en sonunda yenilmiştir.

2- Cengiz Han

Hiç şüphesiz Moğollar’ın kısa bir süre içinde nerdeyse tüm Asya coğrafyasına hakim olmasında onun payı çok yüksek. Kale kuşatmaları, karşılarında duracak kuvvette hiçbir devletin olmaması, girdiği her yeri yakıp yıkması ve her şeyden önce mükemmel bir hamle ustası olması, Moğollar’ın bir dönem “korku imparatorluğu” olarak anılmasına neden olmuştur. Fakat öldükten sonra devlet dağılmaktan kurtulamamış ve dört hanlığa ayrılmıştır. O zamana kadar Selçuklu dahil hiçbir devletin alamadığı Alamut Kalesini zorlanmadan tek seferde alan ve Bağdat’ı 1258 yılında fethedip talan eden de yine Cengiz Han’dır.

3- Baybars

O zamana kadar hiç yenilgi yüzü görmeyen Moğollar’ı ve onların amansız ilerlemesini durduran bir Türk kumandan: Baybars. Moğollar, Rükneddin Baybars ile karşılaşana kadar hiç yenilgi yüzü görmemişti. Fakat 1260 Ayn Calut Savaşı ile başlayan Memlük-Moğol Savaşlarında Moğollar, tam 6 kez muharebeden mağlup ayrılmıştı. Bir Kıpçak Türkü olan ve köle pazarlarında satılan daha sonra Mısır’a sultan olarak gelen Baybars, kendisini köle eden Moğollar’ı tarih sahnesinden adeta kazımıştır.

4- Atatürk

Tartışmasız Türkiye Cumhuriyeti’nin en etkili isimlerinden biri olan Mustafa Kemal Atatürk, yeni kurulan bir devlete önderlik etmiş, emperyalist güçlere karşı kendisi ve silah arkadaşları ile destansı bir mücadele örneği göstermiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ü diğer komutanlardan ayıran en önemli özelliği, mükemmel bir öngörü yeteneğine sahip olmasıdır. Mustafa Kemal Atatürk, ayrıca konuşmaları ve etkileyici hareketleri ile de önemli bir komutan olmuştur. “Hattı müdafaa yoktur sath-ı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır.” ve “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir” sözü de onun ne kadar önemli bir komutan olduğunu gösteriyor.

5- Timur

Kendisini daha çok 1402 Ankara Savaşı ile bildiğimiz Timur, nam-ı diğer Timurlenk, (Aksak Timur) Türk, tarihinin en büyük komutanları arasında yer alır.

6- İskender

Kısacık ömründe Makedonya’dan başlayıp Hindistan’a kadar ilerleyen İskender’i bu listeye almamak, büyük bir hata olurdu.

7- Fatih

İstanbul’u fethi ile tüm dünyada ün salan, tabiri caizse çağ açıp çağ kapatan Fatih Sultan Mehmet, genç yaşta Bizans’ın aşılmaz surlarını, hiçbir devletin başaramadığı, aşmayı başarmıştır. Fatih Sultan Mehmet, mükemmel bir komutan olmasının yanı sıra aydın kimliği ve diğer milletlere; dillerine ve dillerine verdiği değerle de farklı bir kişilik olmuştur. Fatih Sultan Mehmet, İtalya’nın çizmesi olarak bilinen Otranto’yu fethedeceği sırada 1481 yılında vefat etmiştir.

8- Halid bin Velid

İslam ordularının en büyük kumandanı olan ve hiçbir muharebeden mağlup ayrılmayan Halid bin Velid, en büyük komutanlar listemizde önemli. Zira tarihte bazı milletler savaşmayı ve savaş sanatını oldukça iyi kavramıştır fakat Halid bin Velid zamanına kadar Araplar kayda değer herhangi bir savaşa katılmamışlardır. Uhud Savaşında Hz. Muhammed’e karşı savaşan Halid bin Velid, daha sonra İslamla tanışmış ve Hz. Ömer zamanında pek çok savaşa katılmıştır. Bir sözünü de şöyle bırakalım: Sizin hayat ve şarabı sevdiğiniz kadar ölümü seven bir orduyla geldim.

9- Erwin Rommel

15 Kasım 1891 doğumlu olan Alman Mareşal Rommel, özellikle Afrika’da çölde düzenlediği operasyonlarla İngilizlere nefes aldırmayan ve mükemmel bir stratejist olan Rommel, bu özelliği ile “Çöl Tilkisi” ünvanını almıştır. Hitler’e yönelik düzenlenen suikast girişimimin önderliğini yapmakla suçlanan Rommel, 14 Ekim 1944’de intihar ederek yaşamına son vermiştir.

10- Napolyon

Fransızların şüphesiz dünyaya kazandırdıkları en önemli isimlerden olan Napolyon, her ne kadar Fransa’yı şahlandırmasa da ülkesi için savaşan ve hitabet yeteneği çok kuvvetli bir kumandandı. Ordusunda savaşan her asker, Fransa için ve aynı zamanda onun için de savaşırdı.

 

Not: Listede tarih, kronoloji ve önem gibi detaylar önemsenmemiştir. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.