Gündem

Geri Kabul Anlaşması Nedir? Maddeleri? Hangi Ülkelerle Var?

Son zamanlarda Suriyeli sığıntılar meselesinde gündeme gelen konu başlıklarından biri Geri Kabul Anlaşması’dır. Peki nedir bu geri kabul anlaşması, neleri kapsar? 

Geri Kabul Anlaşması’nın Kısaca Maddeleri

  • 20 Mart 2016’dan itibaren Yunanistan adalarına geçen yeni “gayri nizami göçmenler” Türkiye’ye iade edilecek. Adalara varan göçmenler, uluslararası hukuk kanunlarına göre kayıt altına alınıp sığınma talepleri bireysel olarak işleme konulacak. Talepleri esaslı bulunmayanlar Türkiye’ye iade edilecek.
  • Birleşmiş Milletler’in tespit ettiği standartlar uyarınca, Yunanistan adalarından Türkiye’ye iade edilen her bir Suriyeli için Türkiye’den bir diğer Suriyeli AB ülkelerinden birine iskân edilecek. Türkiye deniz ve kara güzergahlarını engellemek ve Avrupa Birliği’ne yönelik yeni “gayri meşru göçmen” akışını engellemek amacıyla her türlü tedbiri alacak. AB ve komşu ülkelerle işbirliği yapacak.
  • “Düzensiz geçişler” sona erdiğinde (sona ermeyecekti) ya da büyük oranda azaldığında AB üye ülkelerinin rızası esasına göre uygulamaya geçilecek. Türkiye yararına vize kolaylığı ve vize muafiyeti konuları ise 2016 yılı Haziran sonuna kadar bütün ölçütlerin yerine getirilmesine karşılık gündeme alınacak vize muafiyeti bölümüne hız verilecek. Türkiye’ye mültecilere tahsis edilen ödenek içinde belirlenen 3 milyon Euro’luk bütçenin ödenme süreci hızlandırılıp, 2018 sonuna kadar 3 Milyar Euro ek fon temin edilecek.

Dışişleri Konuyla ilgili Ne Diyor?

1 Ekim 2014 tarihinde yürürlüğe giren Geri Kabul anlaşması, Türkiye üzerinden Avrupa’ya geçen yasa dışı göçmenlerin geri kabulüne, söz konusu anlaşmanın yürürlüğe girmesinden üç yıl sonra başlanması öngörülmüştür. Geri kabulün gerçekleşmesi için yasa dışı göçmenlerin Avrupa’ya geçtiklerini resmi bir şekilde belgelemeleri gerekmektedir. Öte yandan komşu Yunanistan’la 2001’den beri de bu protokol uygulanmaktadır. 

Geri Kabul Anlaşmamızın Bulunduğu Ülkeler Hangileridir?

  • Suriye, Yunanistan, Kırgızistan, Romanya, Ukrayna, Pakistan, Rusya Federasyonu, Nijerya, Bosna Hersek, Yemen, Moldova, Belarus ve Karadağ 
  • Pakistan, Yemen ve Nijerya ile onay sürecindedir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.