Gündem

Üniversite Tercihi Yapacak Adaylara Tavsiyeler

Üniversite tercihleri, bir öğrencinin hayatında önemli değişiklerin en büyüğüdür. Üniversite yılları ve üniversite ortamı bir daha gelmesi zor dönemlerdir. Bu dönemleri, yakınlarınızın veya tanıdıklarınızın özene özene anlatıp, sizin nefretle anmamanız için tercihlere özen gösterin. Üniversite tercihi yapacak adaylara önemli birkaç tavsiyemiz var.

Tercih yapacağınız üniversiteyi iyi tanıyın

Tercih yaparken, sadece kağıt üzerinden bakıp karar vermeyin; üniversiteyi iyi araştırın, yerini, bulunduğu ortamı ve akademik kadroyu iyi analiz edin. Tercih edeceğiniz bölümde tercih edeceğiniz üniversiteniz ne derece iyi, ilk başta onu öğrenin. Mezunlarına bakın, iş fırsatları nelerdir, onları sorun. Baba zoruyla geçen bir öğrencilik yaşamayın kısaca.

Tercih listesini iyi ayarlayın

Rehberlikçiler ve dost, akraba ya da yakın arkadaşlarınızın bu konuda tecrübeli olduğunu varsayarak, tercihinizin en tepesine girilmesi zor olan bölümleri yazın, sistematik olarak azalan ve en sonunda garanti diye düşündüğünüz bölümleri yazın. Açıkta kalmayacak bir şekilde listeyi tamamen doldurmuş olun. Ha, “benim puanım zaten iyi, ben zaten şu üniversite şu bölüm diye hazırlandım” diyorsanız, yine de tedbiri elden bırakmamak için en az 5 tercih yapmak iyidir.

Tercih edeceğiniz bölümle ilgili bilgi edinin

Mezun olununca ister devlette ister özelde olsun, atanma şansı veya iş bulma olasılığı düşük olan bölümleri tercih etmeyin. Mesela Arkeoloji ya da Bulgar Dili ve Edebiyatı gibi bölümleri, eğer o alanda uzmanlaşmak istemiyorsanız tercihe yanaşmayın.

Eşe dosta veya babaya güvenmeyin

“Babamın şirketi var, mezun olunca şirketin başına geçerim” diye bir düşünce içine girmeyin. Zira üniversite yıllarında ne olup biteceği belli değildir. Siz, kendi ayaklarınız üzerinde durabilecek seviyede mezun olun.

Üniversitenin adına aldanıp tercih etmeyin

Üniversitelerin üzerinde uzmanlaştığı bazı bölümleri ve dalları olur. Örneğin ODTÜ’de tarih okunmaz ya da Gazi’de Mühendislik okumak olmaz. Her üniversitenin alanı belirlidir. İsmine ithafen tercih yapmak zorunda hissetmeyin kendinizi. Bu konuda en büyük tavsiye teknik üniversitelerde sosyal bölüm okunmadığıdır.

Üniversite zaten hep güzel, hep tozpembe

Üniversitenin şartlarına göz atın

Örneğin üniversitenden mezun olma şartı nedir? Ya da tam burslu bir öğrenci okula para vermeden en fazla kaç yıl okuyabilir? Gibi soruların cevaplarını almadan tercih yapmayın. Zira üniversite okuduğunuz zaman bu meseleler ciddi bir biçimde kafanızı ağrıtır.

Burs alabileceğiniz kaynakları iyi değerlendirin

Özel üniversitelerin ÖSYM bursu haricinde kendisinin de özel olarak verdiği burslar vardır. Örneğin Bahçeşehir Üniversitesi’nin ApplyBau sisteminde öğrenciler proje ve hedeflerini anlatarak %35-50 veya 100 burs kazanma fırsatı yakalayabiliyor. Bu gibi başka üniversitelerin de burs imkanları oluyor.

Kayıt günlerini takip etmeyi unutmayın

Her şey tamam olduğunda, geriye kalan tek iş; gidip üniversiteye kaydolmak oluyor. Gereken bildirimler ve hatırlatmalar yapılıyor olsa da bazen kayıt günlerini kaçıran üniversite adayları olabiliyor. Takvimi ayarlamak ve kayıt gününü kaçırmamakta fayda var. Zira hem puanınız hem de bir yılınız boşa gidecek.

Üniversite kazanamamak her şeyin sonu demek değil

Tercih yapacak adayların psikolojik durumları birkaç aylığına gelgitlidir. Bunun üzerine üniversite kazanamamış olmak elbette ki üzücüdür. Fakat üniversite kazanmak her şeyin tamam olduğu anlamına gelmediği gibi her şeyin bittiği anlamına da gelmez. Üniversite tercihi yapacak adaylara naçizane en önemli tavsiyem kafalarını dağıtmalarıdır. Gerçekten de üniversiteye yerleşip birkaç ay ortamı teneffüs ettiklerinde abartıları kadar önemli olmadıklarını anlayacaklardır.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.