Düşünce

Kelime Seçimi, Vurgu ve Tonlama Neden Önemlidir?

Kelimelerin hayatımızdaki rolleri, sandığımızdan çok daha fazla bir etkiye sahip. Diller, zaman içerisinde hazinelerini genişletir ve kelimelerle zenginleşir. Kelimeler, soyut ya da somut tüm nesne, özne ve varlıkları açıklamaya yarayan harflerden oluşmuş imgelerdir. Bu imgeler bir bütün oluşturarak kelimeyi ve karşıladığı anlamın kimliğine bürünür. Kelime seçimi, cümlede vurgu ve hatta kısaltmaların okunuşu dahi aslında kelimelerin ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu göstermektedir.

Karşınızdaki kişiler, sizi daha çok sarf ettiğiniz kelimelerden yola çıkarak anlamaya ve bir kimlik altına sokmaya meyillidirler. Bu yüzden kelime seçimlerimizi, anlamlarını bilerek, hatta başka ne tür anlamlara gelebileceğini seçerek yapmamız gerekir. Meramınızı karşı tarafa anlatmanın en güzel yollarından biri, söylediğiniz sözlerin sizin söylediğiniz şekilden başka bir manaya gelmeyecek şekilde söylenmesi, tartışmaya açık bırakılmamasıdır. Yani gelebilecek her türlü karşı görüşün eleştirilerini bir noktada geçersiz kılacak bir kelime ya da cümle kullanmamız gerekir.

Kelimlerin yeri ve vurgusu ise ayrı bir önem teşkil eder. Örneğin dikkat çekmek istediğiniz bir konuda, en dikkat çekici kelimeyi başta kullanmamız lazımdır. Bilindiği üzere Türkçede vurgu, cümlenin başında ya da öznesinde olur. Mesela ortamı yumuşatmak için ki ve de bağlaçlarını kullanmak, bize Türkçenin esnekliğini ve düzeltilebilirliğini göstermektedir. Sesi çatallaştırmak suretiyle dik bir ses tonuyla ricada bulunmak ile sesi dalgalandırarak ricada bulunmak arasında nezaketen bir fark mevcuttur.

Kısaca kelime seçimi, vurgu ve tonlama kişinin Türkçe bilgisini ortaya çıkarır. Başkalarını ikna etmesi ve konuştuğunda birilerini etkileyebilmesi olağandır. Karşıdaki insanın ruhi yapısına göre “şerbetini” de ayarlamasını bilen ehil insanlar için ikna ve etkileme doğa üstü bir güç değil, fıtrat hiç değil, şüphesiz istek ve azimdir.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.