Sosyoloji

Mükemmeliyetçiliğin Altında Yatan Sebepler Nelerdir?

Mükemmeliyetçiliğin altında yatan sebeplere baktığımızda sosyolojik olarak bazı önemli olaylardan sonra ortaya çıktığı ve taraftar bulduğu açıktır. Bu önemli olaylardan ilki Sanayi Devrimidir. Sanayi toplumunun getirdiği düzen mükemmeliyetçiliği gerekli kılmıştır.

Sanayi Devrimi ile beraber insanların hayatına giren en önemlisi unsur, her ne kadar ileride farklı boyutlara ulaşacak olsa da, düzen ve yerleşik sistem olmuştur. Sistem ve düzenin şekillendirdiği yeni dünya insanlarında, o zamana kadar görülmemiş bir farklılık ortaya çıktı: Mükemmeliyetçilik.

Sanayi üretiminin kusursuzluğu ve üretimdeki müthiş ahengi insanlarda makinaya olan sevgiyi ve üretime aşık olmayı her ne kadar gülünç olsa da çok ileri düzeyde artırmıştır. Örneğin Fütüristler, sanayi devriminden sonra gerçekleşen bu düzenli üretime tapan bir topluluktu. Edebiyatla ilgilenenler bilir ki, Nazım Hikmet’in makinaya övgüler yağdırdığı şiirleri vardı.

Mükemmeliyetçilik olgusunun başladığı nokta ise tam olarak burasıdır: Sanayi Devrimi. Bu tarihten sonra gerçekleşecek olan her ürün veya hizmetin tıpkı Sanayi üretimi gibi hatasız ve düzgün olması gerektiğine inanan ve bu olguyu hastalık haline getiren mükemmeliyetçi insanlar türedi.

Hayatın her alanında takdir edilecek bir düzen ve toplum arzulayan bu insanların, Sanayi Devriminden etkilendikleri muhakkaktı. Zira devrim öncesi böyle bir şeyi arzulamak ve böyle bir şeyin olmasını istemek tamamen bir hayal ürünü olurdu. Sanayi Devrimi, bu saplantılı arzuların, ve aslında pek çok şey gibi, başlangıcı olmuştur.

Kusursuz olan bir düzen olmadığı gibi, kusursuz olan bir insanlar da yoktur. Elbette dinin gerektirdiği gibi bazı uluhi şeyleri bu tanıma dahil etmemek gerekir. Onu dışında böyle bir yanılgıya kapılmak ise aciz insanların son sığınağı olmuştur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.