DiniGündelik Hayat

Televizyon Karşısında Namaz Kılınır mı?

Namaz kılarken televizyonun açık olması, sesin gelmesi ve görsellerin karşıda görünmesi caiz mi?

Namazın dünya ile olan bağının koparılarak yapılan bir ibadet olması ve namaz kılarken herhangi başka bir şeyle ilgilenmemek gerektiğinde televizyon karşısında namaz kılınmaması gerekir. Karşıda hareket eden görsellerin bulunması, resimlerin yer alması namaza olan ilgilin azalmasına ve namazı mekruh bir düzleme çekebilir. Bundan dolayı namazı en makul seviyeye ulaştırmak gerekir. Televizyon karşısında namaz kılmamak gerekir. Bazı alimler resim, heykel gibi unsurların karşısında namaz kılmayı mekruh kabul etmektedir. Televizyonu da bu düzlemde değerlendirmeli hatta görüntü, ses ve hareket sağladığı için çok fazla dikkat dağıtmaktadır. Namazda kişinin huşusunu bozacak herhangi bir şeyin karşısında namaz kılınması uygun kılınmamaktadır.

Bu konuda Din İşleri Yüksek Kurulu’nun fetvası şu şekildedir.

Hz. Peygamber (s.a.s.)’in “Melekler, içerisinde köpek ve resim/heykel bulunan eve girmezler” anlamındaki hadisleri değişik hadis kitaplarında zikredilmektedir (Buhari, Libas, 88; Ebu Davûd, Libas, 47). Fakat hadiste yer alan bu uyarının, daha ziyade tapınmak veya tazim göstermek amacıyla evlerde bulundurulan fotoğraf, resim ve heykeli kapsadığı bazı âlimler tarafından ifade edilmiştir. Hadisin bu şekildeki yorumundan hareket eden bazı âlimler, tapınma ve tazim amacı güdülmeyen ve umumi adaba aykırı olmayan canlı varlıkların resimlerinin yapımını da caiz görmüşlerdir. Buna göre dinimizin ilke ve amaçlarına ve genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla söz konusu resimlerin evlerde bulundurulmasında ve bu evlerde namaz kılınmasında bir sakınca yoktur. Ancak bu resimlerin namaz kılanın görüş alanına girecek konumda bulunması mekruh görülmüştür (Fetavay-ı Hindiyye, I, 107). Çünkü bu durumda namaz kılanın dikkati dağılır ve huşuu kaybolur.
Eğer söz konusu resimler halıda veya sergide yer alıyorsa çok belirgin olmamaları halinde bu halı ve sergiler üzerinde namaz kılınabilir. Eğer belirgin bir halde ise namaz kılarken doğrudan bu resimler üzerine secde edilmesi mekruh görülmüştür (Fetavay-ı Hindiyye, I, 107).

https://kurul.diyanet.gov.tr/Cevap-Ara/1034/icinde-resim-bulunan-evde-namaz-kilinir-mi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.