Biyografi

Zygmunt Bauman Kimdir?

Sosyoloji bölümü okuyan veya sosyoloji ile ilgilenen herkesin mutlaka kitaplarına göz atması gereken bir yazardır Bauman. Yazdığı kitaplarında konuları felsefi bir yaklaşımla ele almasına rağmen ağır dilden kaçınmış bu sırada da kaliteden taviz vermemiştir. Böylece kitaplarının sadece sosyoloji alanında uzman olmayan kişilerin de sıkılmadan, ilgiyle okuyabileceği hale getirmiştir. Özellikle sosyoloji alanına yeni bir giriş yapan insanlar için Zygmunt Bauman tarafından yazılan ‘Sosyolojik Düşünmek’ kitabı temel nitelik oluşturmaktadır. Çoğu kitbının Türkçe’ye çevirilmiş olması beklenen bir şey fakat Abdullah Yılmaz’ın çevirisinde kattığı keyif tamamen beklentilerin üstünde olacaktır.

Zygmunt Bauman 1925 yılında Polonya’da doğmuş oradan sınır dışı edilmesinin ardından İsrail’e oradan da Britanya’ya giderek Leeds Üniversitesi Sosyoloji Kürsüsü’ne başkanlık etmiştir.

Zygmunt Bauman hayatı boyunca sosyoloji bilimine temel oluşturacak sorulara cevap vermiştir. Ne yaparlarsa yapsınlar ya da yapabilir olurlarsa olsunlar, insanların başka insanlara bağımlı olmaları ne anlamda önemlidir; insanların her zaman ve kaçınılmaz olarak başka insanlarla ortaklık, iletişim, mübadele, rekabet, elbirliği halinde yaşamaları ne anlamda önemlidir? İşte sosyolojik tartışmalarda geçen bu temel soru Bauman tarafından çok samimi ve bir okadar da kaliteli bir dille ele alınmış. Asıl uzmanlık alanı ise kültür ve iktidar çözümlemesidir.

Zygmunt Bauman Sözlerinden;

Hükümetler sosyolojiyi sık sık ihanetle suçlar. (Sosyolojik Düşünmek s.29)

Tepeden kontrole tabandan disiplinle karşılık verilmesi gerekir.

Güç, kişiye, başka insanların eylemlerini kendi amaçları olarak kullanma yetisi kazandıran şeydir.

Şeylere sahip olmak onlara sahip olmayanların ne yapmaları gerektiğine ilişkin karar veremekte özgür olmak demektir.

Bauman kısa bir süre önce, 9 Ocak 2017 tarihinde 91 yaşında İngiltere’de yaşamını yitirmiştir.

 

Teknolojik Deli

Montaigne'e çıraklık yapıyordum, kovuldum. Biraz okuduktan sonra neden kovulduğumu anlayacaksınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.