Ekonomi

Bankaların hizmet çerçeveleri nelerdir?

Günümüzde bankalar adeta yarış haline girmiş ve pek çok farklı noktada şube açma arayışı içerisinde bulunmaktadırlar. Her bankanın müşteri potansiyeli, işleyişi farklı olsa da bankalarda birçok işlemin yapılıyor olması rekabetin artmasında büyük rol oynamaktadır. Bankalarda hemen hemenbirçok işleminizi yapabilmekte ve bu işlemleri de günün her saatinde yapabilme avantajı elde etmektesiniz. Çoğu zaman dijital uygulamalarda da bankacılık işlemlerinizi rahatlıkla halledebilirsiniz. Peki bankalar ne iş yapar, bankacılık işlemleri nelerdir, yazımızda bu konularda size bilgi vermeye çalışacağız. 

Bankalarda Yapılan İşlemler

Bankalarda ihtiyaç duyduğunuz her türlü işlemlerinizi yapabilirsiniz. Para transferi, fatura ödeme, kredi başvurusu, kredi kartı ödeme, yurt dışına para gönderme, hesaplarınız ile ilgili işlemler gibi birçok işlemleri bankalarda yapabilmeniz mümkündür. Özellikle para transferleri ve fatura ödeme konusunda günümüzde bankalar önemli rol oynamaktadır. Fatura ödemelerinden ciddi bir miktarda komisyon alan birçok banka bulunmaktadır. Bu sayede bankalar hem belirli bir gelir elde etmekte hem de faturasını ödemek için gelen müşteriye çapraz satış yaparak ürün çeşitliliğini arttırmaktadır. 

Bankalar Ne iş yapar?

Geniş bir açıklama ile ele alırsak müşterilerin bankalara emanet ettiği mevduatları en iyi şekilde değerlendirerek, ihtiyaç sahiplerine kredi veren, gerektiği zamanda da kredi alan kuruluş olarak bankaları tanımlamak mümkündür. Bankalar ayrıca kredi, sermaye ve para gibi konularda müşteriler ile birçok işlem yapmaktadırlar. Kamusal ya da özel kişilerle ihtiyaç halinde temas haline geçerler ve bireysel ya da ticari işlemlerin yapılmasına aracılık ederler. Bankalar faiz karşılığında para alan ve para veren kuruluşlardır. Tüm bunlar ekonomik sistem içerisinde dengeli bir şekilde yürütülmektedir. Bankalar ne iş yapar sorusunun cevabı aslında çok geniş bir açıklama gerektirir. Bankalar birçok kaynağa akıcılık getirir ve aracılık yaparlar. Kurumların ya da bireysel kişilerin sahip oldukları her türlü kaynakları değerlendirerek ve akıllı bir şekilde kullanarak getirisini sağlar ve bunu yaparken de belirli bir kural ışığında yaparlar.Bankaların varlığı ve finansal ortamda akıcı bir şekilde etkisi ekonomiye büyük önemde katkı sağlamaktadır. Bankalar ülkemizde çeşitliliği ve iş yapma durumlarına göre üçe ayrılmaktadır.• Faaliyetlerine göre bankalar• Amaçlarına ve faaliyet alanlarına göre bankalar• Ana sermaye kaynaklarına göre bankalar

Ülkemizde sermaye bakımından bankalara bakacak olursak, karma, özel ve devlet sermayeli bankalar olmak üzere yine üçe ayrılır. İşleri aynı olsa da uygulamada farklılıklar gösterebilmektedirler. Özellikle günümüzde özel sermayeli bankaların artması ile rekabet de artmakta ve bu rekabete artık devlet sermayeli bankalar da dahil olmaktadır. Rekabetin artması ile bankacılık işlemlerinin çeşitliliği de artmış ve bu durumda müşterilere yaramıştır. Artık günümüzde birçok işlemi bankalardan yapabilmeniz mümkündür. Çoğu zaman oturduğunuz yerden dijital uygulama ile bankacılık işlemlerinizi banka şubelerine gitmeden halledebilirsiniz. Detaylı bilgi almak isterseniz sitemize erişim sağlayabilirsiniz. 

Kaynak site: https://www.bankalar.org/

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.