Dünya Kadınlar Günü Ne Zaman Kutlanmaya Başlandı? Tarihçesi Nedir?
Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak da bilinen gün, her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından da kabul edilmiş beynelmilel bir gündür. Dünya Kadınlar Günü, kadınların ekonomik, siyasi ve sosyal tabanda bilincinin geliştirilmesine ve bu alanlardaki başarılarının kutlanmasına sahne olmaktadır. Bu günde kadınlar insan hakları çerçevesinde başarılarını kutlamaktadır. Dünya Kadınlar Günü, ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” olarak kutlanmaya başladı.
Kadın hakları hareketinin odak noktası olan bu gün dünya üzerindeki pek çok ülkede de resmi olarak kutlanmaktadır. Dünya Kadınlar Günü’nün kutlanması yönündeki ilk adım Amerikan Sosyalist Partisi’nin 28 Şubat 1909’da New York’ta bir Kadınlar Günü düzenlemesiyle atıldı. Daha sonra 1910 Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı, her sene bir Kadınlar Günü kutlanmasını önerdi. 1917 yılında ise Sovyet Rusya kadınlar oy hakkına sahip olduktan sonra burada 8 Mart Ulusal Bayram oldu. 1975 yılında Birleşmiş Milletler’in kabul etmesine kadar bu gün, sosyalist hareket ve komünist ülkeler tarafından kutlandı. Dünya Kadınlar günü bugün dünya üzerinde pek çok ülkede kutlanmaktadır. Ancak bazı ülkelerde kutlanması yasaktır. Yine bazı ülkelerde ise protesto günüdür.
Tarihçesi
40.000’den fazla dokuma işçisinin daha iyi koşullar altında çalışmayı istemesi nedeniyle 8 Mart 1857 tarihinde Amerika Birleşik Devletleri’nin New York kentinde bir tekstil fabrikasında grev başlatıldı. Fakat polisin grev yapanlara saldırması ve işçilerin fabrikada mahsur kalması akabinde çıkan yangında işçilerin çıkan yangında fabrika önündeki barikatlardan dolayı kaçamaması sonucu 120 kadın işçi hayatını kaybetti. İşçilerin cenaze törenine ise 10.000’den fazla kişi katılım gösterdi.
26 – 27 Ağustos 1910 tarihlerinde Danimarka’nın Kopenhag şehrinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında (Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı) Almanya Sosyal Demokrat Partisi liderlerinden Clara Zetkin ve Rosa Luxemburg Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 8 Mart 1857 tarihinde bir tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın “Internationaler Frauentag” (International Women’s Day – Dünya Kadınlar Günü) olarak anılması önerisinde bulundu ve öneri oybirliği ile kabul edildi.
Kadınlar Günü, ilk yıllarda tarihi henüz saptanmamıştı ancak her yıl ilkbaharda anılıyordu. Dünya Kadınlar Günü’nün 8 Mart olarak resmen kutlanması ise Bolşevik lider ve Sovyetler Birliği’nin kurucusu olan Lenin’in tavsiyesi üzerine 3. Uluslararası Kadınlar Konferansı’nda gerçekleşti. Fakat bugünün ismi “Dünya Emekçi Kadınlar Günü” olarak belirlendi. Sosyalizmin yayılmasını önlemek adına bazı ülkelerde kutlanması yasaklanan gün, 1960’lı yılların sonlarına doğru Amerika Birleşik Devletlerİ’nde gerçekleşen gösterilerle anılmaya başlamasıyla etkisini diğer Batı ülkelerinde de gösterdi ve Dünya Kadınlar Günü bu ülkelerde de kutlanmaya başlandı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ın “Dünya Kadınlar Günü” olarak anılmasını kabul etti.
Öte yandan Birleşmiş Milletler’in resmi internet sayfasında, günün tarihine ilişkin bölümde kutlamanın New York’ta ölen kadın işçilerin anısına yapıldığı ifadesi yer almamıştır.