Ekonomi

Koton’da Çalışmak

Koton, Türkiye’nin 20. büyük perakende şirketi. Türkiye genelinde 400’ün üzerinde şubesi bulunan Koton’un yurtdışında da mağazaları bulunmakta. Türkiye’nin moda devi olma yolunda ilerleyen Koton’un bu konuda 2023 hedefleri önemli. Peki bu özellikleri ile artık neredeyse herkes tarafından bilinen Koton’da çalışmak nasıl? Koton’da iş koşulları nelerdir? Part Time ve Full Time çalışmak, saatler, ücretler, molalar, görev-sorumluluklar, görevliler, pirim-hedefler, sık sorulan sorular, eksik yönler ve tüm yönleriyle Koton’da çalışmak.

Öncelikle mağaza çalışanı olmanın çalışılan mağazanın ne olduğunun bir önemi olmadığını belirmekte fayda var. İşin içinde insan ve insanla uğraşmak varsa her iş bir nevi zordur. Mağazanın zorluğu ise sadece insanla uğraşmak değil insanla uğraşırken bir yandan da başka işlerle meşgul olmaktır.

Yazı oldukça uzun bir yazı olduğundan dolayı aşağıdaki navigasyondan istediğiniz alana ve ilgili bölüme gidebilirsiniz.

Zorunlu Not: Koton’da işe girecek veya işe girmeyi düşünen arkadaşların kafasında herhangi bir soru işareti kalmaması için yazının tamamını okumasını istiyorum.

Önsöz: Türkler önsöz okumaz ama kısa zaten; okuyun. Yanıldığım noktalar ve istediğiniz eklemeler olması halinde yorum ve iletişim kısmından görüş ve önerilerinizi belirtmenizi rica ediyorum.

1. Mağaza Görevlileri
2. Part-Time ve Full-Time
3. AVM ve Cadde Mağazasında Çalışmak
4. Çalışma Şekli
5. Ücret, Prim, Mola Vakitleri ve Yemek Kartı
6. Koton Özlük Hakları
7. Sık Sorulan Sorular
8. Yorumlar
Mağaza Görevlileri

Koton’da Satış Danışmanı, Reyon Sorumlusu, Depo Sorumlusu, Kasa Görevlisi, Görsel Sorumlusu, Müdür Yardımcısı ve Müdür olmak üzere 7 farklı görev vardır.

Satış Danışmanı

Kısaca tezgahtarlık görevini yapanlardır. Müşterilerin istediği beden ve modelleri reyondan, reyonda olmadığı halde depodan getiren, reyondaki eksik ürünleri depodan getiren, reyonu düzenleyen kısaca mağazada en çok görebileceğiniz görevlilerdir. Part Time Satış Danışmanı ve Full Time Satış Danışmanı olmak üzere iki farklı ayrımı vardır. Ayrımlar aşağıda detaylı bir şekildedir.

Reyon Sorumlusu (Şef)

Reyon sorumlusu, yani mağaza içinde bilinen ismiyle şef. Mağazada reyonların düzenini kontrol eden görevlilerdir. Gerekirse kasada, depoda, reyonda ve idari işlerde görev alabilirler. Mağazanın tüm yükünü şefler çeker. Satış Danışmanları ve Müdür Yardımcısı ve Müdür tüm işleri Şeflere paslar. Şeflerin Satış Danışmanında olduğu gibi Part Time ve Full Time ayrımı yoktur. Şefler Full Time çalışırlar.

Depo Sorumlusu

Akşamdan ya da sabahtan gelen sevkiyatları açan, kolilerin içinden çıkan ürünleri askılayan ve alarm yapıp reyonlara veren görevlilerdir. Part Time ve Full Time ayrımı vardır. Genellikle sabah 8.30’da gelirler ve kolilere depoya çekerler.

Akşam kapanışları genellikle yoktur ve mağazanın fiziken en çok yorulan görevlileridir.

Kasa Görevlisi

Kasada çalışan görevlilerdir. Kasadaki satış işlerinden sorumludur. İade, değişim gibi işlerden de sorumludurlar. Part Time ve Full Time olmak üzere iki farklı ayırımı bulunur. Mağazada reyon düzenlemek dışında çoğu işi yapabilirler. Ürün askılamak, aksesuar modellemek gibi nazaran hafif işlerden de sorumludurlar. Mağazanın zihin olarak en çok yorulan görevlisidir.

Görsel Sorumlusu

Mağazanın içerisinde yer alan tüm bölümlerin görsel düzenlemesini yapan görevlilerdir. Koton için konuşursak Man, WomenTrend, Ole, Kids, Lingerie gibi Line’ların düzenlemesini yaparlar.

Part Time ve Full Time ayrımı yoktur. Sadece Full Time çalışırlar. Genellikle haftada 1 kez 9-21 vardiyası vardır. Haftanın diğer günleri 9-17 çalışırlar.

Müdür Yardımcısı ve Müdür

Mağazanın idari işlerinden sorumlu olan görevlilerdir. Mağaza içinde genellikle depolarda çalışır mağazanın hedefini gerçekleştirmeye çalışırlar. Müdür yardımcısı ve müdür arasında maaş farkı olmasına rağmen görev ve sorumluluk olarak ciddi farklar yoktur. Hatta çoğu Koton mağazasında Müdür Yardımcısı pozisyonu yoktur.


Part Time ve Full Time

Part Time

Part Time çalışma saati haftada 30 saattir. 30 saatten fazla çalışmak hukuken Part Time kurallarına uygun olmadığı için şirket Part Time çalışanları 30 saatten fazla çalıştıramıyor.

Not: Part Time çalışma saati molalar haricinde haftada 30 saattir. Molaların da dahil edilmesi halinde toplam çalışma saati 35-36 saat atasıdır.

Öte yandan Part Time çalışanların genellikle 2-3 gün izni olur, haftada 4 ya da 5 gün çalışırlar. Haftada 1 defaya mahsus olmak üzere 9-21 vardiyası vardır. Diğer vardiyalar ise giriş şeklindedir. 1 giriş, 2 giriş, 3 giriş, 4 giriş ya da 5 giriş gibi gün içinde giriş seçenekleri bulunur. Çoğu Koton mağazasında Part Time çalışanlar 1 girişken 1.30’da işe girerler. Bunun sebebi ise aşağıda belirteceğim mağaza kapanışlarıdır.

Full Time

Full Time çalışanlar haftada 45 saat çalışırlar. Yine kanunen standart bir çalışanın haftada 45 saatten fazla çalışması yasak olduğundan bu bir üst sınırdır. Full Time çalışanların genellikle iki kez 9-21 vardiyası; iki kez de erken çıkış olarak adlandırılan 9-17 vardiyası vardır. Yine Part Time’da olduğu gibi 45 saat sadece mağazada molalar hariç bulunan saattir. Molalar eklendiğinde bu süre 52-53 saat olur.

Öte yandan Full Time çalışanlar vardiyada yazan saatlerde (saat başında) mağazada olmak zorundadır.

Koton’un cadde ve AVM olmak üzere iki farklı mağaza konsepti var. Mağaza giriş çıkışları da buna göre değişebiliyor.

Şefler 

Şefler, görsel sorumlularından biraz daha fazla alırlar. Maaşları 1900-2100 TL arası değişir. Müdür Yardımcısı ve Müdürler: En yüksek maaşı alanlar müdür yardımcısı ve müdürlerdir. Tam net olmamakla birlikte müdür yardımcısı 2800-3000 arası bir maaş alırken müdürler 4000-4200 arası bir maaş alırlar.


AVM ve Cadde Mağazasında Çalışmak

AVM’de Çalışmak

AVM’lerin genellikle açılış saati 10’dur. Sabahçı olan Full Time çalışanlar mağazaya saat 9’da gelmek zorundadır. 9’da gelme zorunluluğu AVM’lerde Part Time için zorunlu değildir. Part Time çalışanlar mağazaya 9.30’da gelirler. Koton’un AVM’lerdeki yeri oldukça hareketli yerler oluyor. Yoğun bir AVM’de çalışmak oldukça zor. Mola vakitlerinde AVM içerisinde vakit geçirmek zorundasınız. Zira mola vakitleri oldukça sınırlı.

Cadde Mağazasında Çalışmak

Cadde mağazasındaki çalışma koşulları da aşağı yukarı aynı. Cadde mağazaları saat 10’da açılıyor ve 21’de kapanıyor.

Cadde mağazalarını AVM mağazaları ile kıyaslamak çeşitli yönlerden zor olsa da AVM zorluk açısından bir adım daha önde.

Cadde mağazalarının iyi bir yönü de dışarı çıkabilme özgürlüğü. Zira AVM’de aksi bir durum olmadığı sürece dışarı çıkamıyorsunuz.


Çalışma Şekli

Sabah Açılışları

Cadde ve AVM’lerin açılış saatleri aynı: 10. Part Time çalışanlar 9.30’da; Full Time çalışanlar 9.00’da mağaza olmak zorundadır. Akşamdan ya da sabahtan gelen sevkiyatlar sabahtan açılır ve reyonlara verilmesi gerekenler reyona verilir; depoya çekilmesi gereken ürünler de depoya çekilir.

Sabahtan yapılacak olan iş önemle budur. Acilen reyonlara verilmesi gereken ürünler olduğunda ürünler alarmlanıp askılanarak reyona verilir. Sabahtan mağazayı açan kişiler genellikle şef, müdür yardımcısı ve müdürlerdir.

Akşam Kapanışları

Mağazanın en zor kısmı mağaza kapanışlarıdır. Mağaza kapanış saatleri AVM mağazalarında 10’da; cadde mağazalarında 9’dadır. Mağaza saat 8’den ya da reyonun durumuna bağlı olarak 9’da toplanmaya başlanır. 15 dakika anonsu ve kasanın satışa kapandığı anonsu Cadde mağazalarında 8.45 ve 9’da iken AVM’lerde 9.45 ve 10’dur. Anonsun ardından ya da anonsun öncesinde mağaza satış danışmanları tarafından toparlanmaya başlanır.


Ücret, Prim, Mola Vakitleri ve Yemek Kartı

Ücretler

Part Time, Full Time, Şef ve Görsel, Müdür Yardımcısı ve Müdür olmak üzere maaşlar farklılık gösteriyor. Maaşlarda nokta atışı bir fiyat vermek oldukça zor ama aşağı yukarı fiyatlar belli. Tek tek ele alalım;

Part Time: Asgari geçim indirimi ile beraber aldığı maaş toplamda 850 TL civarıdır. Yalnız kasada çalışan Part Time görevlileri ek olarak 80 TL civarında bir “kasa tazminatı” alırlar. Part Time çalışanlar saati 5,6 TL’den çalışırlar. Son yapılan zamla birlikte (1606 TL) Part Time maaşlarında 150-200 arası bir artış bekleniyor.

Full Time: Asgari ücret civarlarında 1400 ile 1600 arası değişen bir maaş alırlar. Son yapılan zamla birlikte (1606 TL) Full Time maaşlarında 150-200 arası bir artış bekleniyor.

Görsel Sorumluları: Asgari ücretin yukarısında, Full Time çalışanların biraz üzerinde 1700-1800 arası bir maaş alırlar. Son yapılan zamla birlikte (1606 TL) Görselci maaşlarında 150-200 arası bir artış bekleniyor.

Yemek Kartı

Koton, yemek kartı olarak Sodexo’yu kullanıyor. Part Time çalışanlar için 20 güne tam tamına 191 TL; Full Time çalışanlar için 280-290 TL’dir.

Günlük 10 lira gibi bir fiyat ortaya çıkıyor. Yani günde yemeğe harcanan paraya ortalama 10 TL gibi bir fiyat biçilmiş.

Pirim ve Hedefler

Tüm Koton mağazalarında pirim sistemi havuz pirimdir. Havuz pirime göre her mağazaya bir hedef verilir ve bu hedefi gerçekleştirmesi durumunda mağaza personellerine pirim verilir. Performans pirimi uygulanan mağazası yoktur.

Pirim Part Time ve Full Time çalışana; Görsel çalışanından Şefe; Müdür Yardımcısından Müdüre kadar değişen bir pirim sistemi vardır. En az pirim alan görevli Part Time satış danışmanları iken en çok pirim alan Müdürlerdir.

Koton yönetimi bu pirimleri belirlerken birkaç faktörü göz önünde bulunduruyor. Mağazanın konumu, büyüklüğü ve daha önce yaptığı cirolar bunlardan sadece birkaçı.

Konan hedefler her yıl artıyor. Örneğin ayda ortalama 650-950 bin TL ciro yapan bir cadde mağazasının 2016 Kasım hedefi ile 2017 Kasım hedefi arasında 50 bin TL bir fark vardır. Yani Koton bu mağazaya geçen seneki belirlediği hedefin 50 bin TL yukarısını o mağazanın yeni hedefi olarak belirliyor.

Pirimler %90, %100 ve %110 olmak üzere üçe ayrılıyor. Mağaza eğer kendisine verilen hedefi tam tamına gerçekleştirmişse %100; biraz azını gerçekleştirmişse %90; üzerini gerçekleştirmişse %110 pirim almaya hak kazanır. Tabi %90 pirim Part Time için maksimum 100 TL. Gerisini hesaplayın. Pirimin öyle sanıldığı kadar güzel olmadığını aşağıdaki “sayım” başlığında rahatça anlayabilirsiniz.

Sayım

Mağaza kapitalizminin doruk noktası. Koton’da eskiden yılda bir olan sayımlar artık senede iki kez yapılmaya başlandı. Sayım Nedir? Sayım, yıl içerisinde mağazaya gönderilen ürünlerin adet Sayısı ile mağazada bulunan ürün sayısının tutup tutmadığını kontrol etmek için Koton tarafından zorunlu olarak yapılan bir envanter stok sistemidir. İyi güzel ama neresi kötü?

Mağazada çalınan ürünlerin haddi hesabının olmadığını varsayarsak yıl içerisinde yapılan bir sayımda bilanço ağır oluyor fakat bilançonun ağırlığı Koton’u etkilemiyor. Çünkü sayımda çıkan eksikler çalışanların pirimlerinden kesiliyor. Şöyle ki mağazanın 1000 adet sayım eksiği çıksın. Bu 1000 adet ürüne ortalama bir fiyat biçiliyor ve 1000’le çarpılıyor. Ortalama ürün fiyatı ise 12,99 olsun. 12.990 TL değerindeki eksik, çalışanların piriminden kesilir.

Örneğin sayım Mart ayında oldu ve 12.990 TL pirim borcu var. Nisan ve Haziran aylarında mağaza pirim almaya hak kazanmadı. Pirim borcu eğer Temmuz’da pirim almaya hak kazanınca düşer. Part çalışanların pirim borcu Full çalışanlara göre daha az ama onların da pirimden aldığı para oranla az olduğundan Part çalışanın da Full çalışanın da pirim borcu ödeme hızı aynı. Mesela pirim borcu üzerinizde olarak Koton’dan çıktınız ve daha sonra Koton’da tekrar işe başladınız. O pirim borcu silinmiyor. Her türlü idari işte arızalı ve hantal olan Koton’un bu konudaki başarısı ve takibi düşündürücü.

Mola Vakitleri

Mola vakitlerinde Part Time ve Full Time ayrımı yok. Çalışılan saat kadar mola vakitleri var. Mola vakitleri şöyle;

  • 12 saat vardiyasında 30 dakika sabah kahvaltı molası, 1 saat öğle yemeği molası, 30 dakika da çay molası olmak üzere toplam 2 saat mola vakti var.
  • 8 saat vardiyasında 45 dakika öğle yemeği molası; 15 dakika da çay molası olmak üzere toplam 1 saat mola vakti var.
  • 7, 6 ve 5 saat vardiyasında 30 dakika çay molası var.
  • 4 saat ve altı vardiyalarda ise 15 dakika çay molası veriliyor.
  • Öğle yemeği molası eğer 12 saat vardiyasında iseniz saat 2-3 gibi; çay molası ise 5-6-7 gibi veriliyor.

İndirime Kalmak

Söz konusu mağaza Koton olunca yılın her ayına ayrı bir indirim düzenleniyor. Sezon başı, sezon ortası, sezon sonu indirimi; kısmi indirim, kış indirimi, yaz indirimi, %50 indirimi ve %70’e varan indirimi gibi türlü türlü indirim var. İndirim basacak olanlar da yine garibim şefler ve satış danışmanları.

Mağaza kapandıktan sonra, merkezden gelen indirim maili ile gece indirime kalacak olanlar birkaç gün önceden belirlenir. İndirme kalacak olanlar genellikle Full Time çalışanlardan seçilir. İndirim, birkaç satış danışmanı ile indirimin büyüklüğüne bağlı olarak sabaha kadar da sürebiliyor. Dediğim gibi bir ay olmazsa diğer ay kesin oluyor. Bir ara kalkacak denilen “gece indirimine kalma” hala devam ediyor.

Şeflik

Şeflik yukarıda da bahsettiğim gibi mağazanın en zor işlerinden biri. Şef olmak için gereken şartlar Full olmak ve en az 1 yıl mağazada çalışmak. Şef olmak için şef adayları senede bir defaya mahsus olmak üzere Ocak-Şubat aylarında Koton Genel Merkezinde Yeterlilik Sınavına Giriyor.

Şef adaylığında çalışılan mağazadaki müdür ve müdür yardımcısının da onayı gerekiyor. Sınavı geçen adaylar daha sonra mail ya da telefonla bilgilendiriliyor.

Şefler yine yukarıda belirtildiği gibi telefon kullanabilir ve serbest kıyafetle çalışabilirler. Kasada ve depoda da yine aynı şekilde çalışırlar.

Mağaza Rotasyonu

Çalıştığınız mağazayı sevmediğinizde ya da çalıştığınız yerdeki görevlilerle anlaşamadığınız halde rotasyon isteyerek başka bir Koton mağazasına geçebiliyorsunuz. Mağaza rotasyonunda gereken en önemli şart rotasyonla gidilecek olan mağazadaki Full ve Part çalışan kadrosudur.

İş Elbiseleri

İş elbiseleri yazlık ve kışlık olarak; erkek ve kadın olarak farklılık gösteriyor. İş elbiselerini sadece Satış Danışmanları ve Kasa Görevlileri ve Depo Sorumlusu giyiyor. Şef, Müdür ve Müdür Yardımcısının iş elbisesi giyme zorunluluğu yok.

İş elbiselerinin Koton’un renkleri ile uyumlu olmasına dikkat ediliyor. Geçen seneki kış elbiseleri erkekler için uzun kollu Polo yaka tişört ve lacivert kumaş pantolon; kadınlar için lacivert çizgili pantolon ve beyaz tişörttü. Yaz elbiseleri ise erkekler için lacivert pantolon ve beyaz Polo yaka tişört; kadınlar için çizgili kısa kollu tişört ve lacivert pantolondu.

Koton Özlük Hakları

Maaşlar her ayın 5’inde yatıyor. Sodexo ise her ayın 1’inde hesaba yüklenmiş oluyor. Avanslar ayın 20’sinde; primler ise ayın 15’inde çalışanların hesabına yatmış oluyor.

Sık Sorulan Sorular

Bu bölümde Koton hakkında sık sorulan soruları göreceksiniz.

Mağazada Telefon Kullanılıyor Mu?

Mağazada satış danışmanlarının telefon kullanması ve yanında telefon taşıması yasak ama şef izniyle yanınızda telefon taşıyabilirsiniz.

Şefler, Müdür Yardımcısı ve Müdürlerin mağaza içinde telefon kullanması serbest.

Depoda iken telefon kullanabilirsiniz ama telefonla yapabileceğiniz işlem sadece müzik dinlemek olabiliyor.

Mağazada Wi-Fi Var Mı?

Sadece mağaza içindeki stok kontrolü ve etiket basımı yapan Motorola ve Patfinder cihazları için WiFi var. Diğer türlü mobil cihazlar için WiFi yok.

Ekstra İzin ve Mola Var Mı?

Shiftte yazılı izinlerin dışından şeflere ve müdür yardımcısı ya da müdürlere söyleyerek izin alabilirsiniz. Normal olarak Full Time çalışanların en fazla 1; Part Time çalışanların en fazla 3 gün izni var.

Öte yandan mağazada mola vakitlerinin dışında marketten bir şey almak istediğinizde ve bunu alışkanlık haline getirmediğiniz müddetçe şeflerden ya da müdür ve müdür yardımcısından izin alabilirsiniz.

Cadde mağazasında çalışıyorsanız sigara için de haftada 1-2 kez izin isteyebilirsiniz. Buna pek kızmıyorlar.

Çalışana Değer Nasıl?

Müşteri velinimettir anlayışına zıt yönde “çalışan velinimet olamaz, olsa olsa köledir” anlayışının hakim olduğu Koton’da ne hak etmişseniz onu olmanız biraz daha zorlaşıyor.

Çalışana değer yok denecek kadar az. Örneğin bir gün sabah açılışına geç kaldığınızda tolere edilebilirliğiniz oldukça yapay kalıyor. Tabi bu yöneticilerin inisiyatifi çerçevesinde değişkenlik gösterse de Koton’un çalışana verdiği değer sadece göstermelik bir değer. Nereden anlayabilirsiniz?

Mesela 5 yıl satış danışmanı görevinde bulunmuş bir çalışanın şeflik talebinde bulunmasını kendilerine bir küfürmüş gibi algılıyorlar. Yine aynı şekilde şefin müdür yardımcısı olma talebini de. Ne rotasyonlar oldu. Neyse.

Maaşlar Zamanında Yatıyor Mu?

Koton’un en önemli yanı maaşların zamanında yatması. Ne bir gün ileri ne de bir gün geri. Haftasonuna denk gelse de maaşlar yatması gereken günde yatıyor. Bayramlarda ise 2-3 gün önceden maaşlar çalışanların hesabına yatmış oluyor.

Koton’da Çalışmak Zor Mu?

Zor arkadaşlar. Hakikaten zor. Sabah koli taşı, eksik at, ağızları lağım yöneticilerin gereksiz kibir ve egolarını çek, yine aynı şekilde müşterilerin egosunu tatmin etmeye çalış, kazak katla, kabin topla kabin dağıt ve gibi gibi uzayıp giden iç karartıcı bir liste var. Tüm bunları yaparken güçlü olmaya çalış, zoraki bir tebessümle reyonda gez, kasada bir sürü beyin yakıcı işle uğraş. Evet bunlar gerçekten zor.

Sonra kendine vakit ayır. İş çıkışı bir arkadaşınla çay içmeye bile vaktin kalmasın, omuzların düşük evine yurduna dön. Böyle düşününce neden insan mağazada çalışır demeyin. Kınamayın.

Hele bir de hem okuyor hem çalışıyorsanız takdir edilmeniz ayrı, 2 kat daha fazla yoruluyorsunuz. İşi ayrı çek, okulu ayrı çek, koştur koştur işe ya da okula yetiş. Zor velhasıl.

Okula Uygun Shift Yapılıyor Mu?

Bu konuda haklarını teslim etmek gerekir ki okul konusunda oldukça iyiler. Mesela hafta içi okulu olan bir çalışanına 4 gün izin verip sadece Cuma, Cumartesi ve Pazar vardiyası yapabiliyorlar. Full Time çalışıp okuluna göre Shift yapan mağazalar da var. “Okulu dert ediyorum beni boşver” diyorsanız “Shifti okula uygun yaparlar mı yapmazlar mı” diye düşünmeyin. Siz yeter ki çalışmak isteyin. Sizi her türlü çalıştırırlar.

Sodexo Yeterli Mi?

Değil arkadaşlar. Her sene Diyanet’in yayınladığı minimum fitre miktarı gibi bir fiyatla kim nasıl karnını doyurabilir? Maslow bu miktarı belirleyen insanları görse İhtiyaçlar Hiyerarşisini yeniden çizerdi.

Mesela çoğu AVM’de yemeklerde personel indirimi var ki bu biraz gönül rahatlatıyor. Örneğin Marmara Forum AVM’de McDonalds, Burger King ve pizzacılar haricindeki çok kurumsal olmayan işletmeler personellere %50 gibi iyi bir oranla yemek veriyordu. Ama her AVM’de bu yok. Mesela Cevahir’de en azından caddede karnınızı doyurabilirsiniz ama Marmara Forum’da en yakın yer yürüme mesafesinde 15 dakika.

Sodexo’nun ömrü en fazla ayın 15’ine kadar. Diğer günler cepten gidiyor.

Yorumlarım

Koton, öncelikle çalışanına değer vermeme konusunda hala ısrar ediyor. Aşağıda linki bulunan “Kara Düzen Koton” adlı yazımda da belirttiğim gibi çoğu işler kara bir düzen içinde.

Çalışmayı düşünen arkadaşlara bir kez daha düşünmelerini tavsiye ederim. Eğer mağaza içinde kariyer hedefliyorsanız Koton bunun için en son yer olabilir.

Çok yoruluyorsunuz ama bunun karşılığını hiçbir şekilde alamıyorsunuz. İnsanlarla uğraşmak gerçekten zor. Hani sadece iş olsa yine bir nebze iyi ama günde onlarca müşteri ile temasta olmak insanı gerçekten yıpratıyor.

Part Time çalışanlar için bu durum geçerli olmasa da Full Time çalışanlar için hiçbir sosyal aktiviteye ayıracak vakit bulunmuyor.

Mola vakitleri zaten oldukça kısıtlı. Gün içerisindeki yorgunluğu sadece mesai bitince uykuyla atıyorsunuz.

Mağaza içinde üzerinize düşen sorumluluk bir hayli fazla. Şef ya da Full Time satış danışmanı iseniz durum gerçekten de iç açıcı değil.

Öte yandan pirim meselesi de bir hayli can sıkıcı. Çalınan ürünler neden çalışanlardan kesilir ki?

Gün içerisinde her zaman bir keşmekeş halindesiniz. Mağazaya arkadaşınız gelse dahi onla konuşmayacak kadar yoğunsunuz. Hele kalabalık bir mağaza ise durum daha da iç karartıcı.

İlginizi çekebilecek ilgili makaleler için;

Koton’un Sahibi Yılmaz Yılmaz Kimdir? Nereli ve Kaç Yaşında?

Kara Düzen Koton

Mağazacılar Buraya: Kabin Dağıtmak ve Kabin Toplamak

Benetton’da Çalışmak

Part Time Nedir? Çalışma Koşulları ve İmkanları

Part-Time Satış Danışmanı İçin En Zor Anlar

Dünden Bugüne Koton, Misyon, Vizyon ve Değerler

Son Not: Bu yazı bilinçli bir propaganda mahsulü değildir. Burada yazılanlar tamamen kendi gözlemlerime dayanan açıklamalardır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Sponsorlu Bağlantılar: R10 Blog - Sorum Var - evden eve nakliyat - Takipçi Satın Al - Tiktok takipçi satın al - vds - Su Kaçağı Tespiti - ilaç rehberi - Gündem - vip dizayn - vozol - Eşya Depolama vdcasinotokyobetmegapari girişbircasinoparmabet meritkingmadridbet girişmadridbetkingroyalkingroyal giriş https://vorra.net https://www.ding3000.com https://cuberider.com Betnano https://www.snakkmedia.com https://abodehomedecor.com Abebet casino casino siteleri