Gündem

Kudüs’ün İsrail’in Yeni Başkenti İlan Edilmesi Üzerine

Kudüs’ün İsrail’in yeni başkenti olması sosyal medya başta olmak üzere tüm dünyada tepki çekti. Kudüs’ün uluslararası statüsü ve üç semavi dinin merkezi konumunda olması nedeniyle oldukça fazla tepki gören kararın ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Kudüs için toplanacak. Kudüs’ün başkent ilan edilmesinin ardından sorulabilecek birkaç soru var.

İsrail’in İç Meselesi Amerika’yı Neden Bu Kadar İlgilendiriyor?

Düşünsenize koskoca Amerika’nın Başkanı olmuşsunuz ama Ortadoğu’da müttefikiniz olan bir devletin başkenti, bir anda sizin en önemli sorununuz oluyor ve çıkıp basın önünde böyle bir karar aldığınızı söylüyorsunuz.

Dünyada milliyetçi önderler aşırı derecede artmış durumda. Almanya’da Naziler Meclis’e girdi. Hollanda ve İngiltere’de faşist partiler destek görmeye başladı. Yine Trump’ın Başkan olarak seçilmesinde de milliyetçi akımların etkisinden söz etmek gerekir.

Trump’ın bu kararının ardında yatan en önemli sebep, kendi seçmeninin desteğini toplamak. Daha önce de ırkçı yaklaşımları ile tepki toplayan Trump’ın bu hamlesi, yine düşman yaratma çerçevesinde kendi seçmeninin gazını almaktır.

Türkiye’de Gündem Değişti

Türkiye’de son günlerin en çok tartışılan meselelerinden olan Reza Sarraf davası, ABD Başkanı Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti ilan etmesiyle tam tersine dönmüş durumda. Twitter’da gündem tamamen Kudüs. Böylelikle Reza Sarraf Davası’nın etkisini kaybetmesi, iktidarın kısa vadede işine yaramış durumda.

Misilleme Gelir mi?

Türkiye’nin ABD’nin İsrail’in başkenti olarak Kudüs’ü seçmesinin ardından Türkiye’den de Ayasofya’yı yeniden ibadete açılması gündeme gelmiş durumda. Google Trend aramalarında Ayasofya ilk sıralarda.

Kudüs’ün Başkent İlan Edilmesinin Aslı Ne?

Kudüs zaten 1967-1968 Arap-İsrail Savaşı’ndan sonra İsrail’in başkenti konumunda. İsrail’in asıl yönetim birimleri ve Meclis Kudüs’te.

Kudüs’ün statüsü gereği diğer devletler İsrail’in başkenti olarak Tel-Aviv’i kabul ediyorlardı. Hatta elçilik ve başkonsolosluk da Kudüs’te değil Tel-Aviv kentinde idi. ABD Başkanı Trump’ın açıklamaları ise elçiliği Tel-Aviv’de n Kudüs’e taşıyacağı yönünde olduğu için resmi olarak İsrail’in başkentinin Kudüs olduğunu kabul etmiştir.

Tam Suriye İç Savaşı bitmişken Ortadoğu’da yeniden kaotik bir ortam yaratmak için en ideal zemin olan Filistin meselesinde bu karar önemli bir dönemeç olacak.

Bölgedeki diğer Arap devletlerinin bu karar karşısında takınacağı tavır şimdiden merak konusu. Zira Filistin meselesi eskiden olduğu gibi şimdi de Arap milletlerinin turnusolü konumundadır. Filistin’e sahip çıkmak sorun değil artık sorun olan tek şey: Kim daha çok Filistinci?

Konuyla ilgili yazılar;

İntifada: Filistin’in Özgürlük Savaşı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.