Sosyoloji

Kültürün Taşıyıcı Unsurları: Ritüeller

Önceki yazılarımızda kültürün diğer taşıyıcısı olan semboller ve kahramanlardan bahsetmiştik. Bu yazımızda da kültürün diğer önemli taşıyıcısı olan ritüellerden bahsedeceğiz. Ritüel nedir? Kültürün taşınması ve gelecek nesillere aktarılmasında ne derece rol oynar? Tüm bu soruları mümkün olduğunca yazımızda cevaplamaya çalışacağız.

Ritüeller, bir toplum, kavim veya milletin yansıtıcısı rolünde olan geniş kapsamlı bir olgudur. Ritüeller aynı zamanda bir milletin yaşantısından kesitler sunar bizlere. Yunan, İngiliz veya Japon; herhangi bir milletten insanın günlük alışkanlıkları ve bir olaya karşı geliştirilen refleks ve davranışları veya genel anlamda prensipleri bize o ülkenin bir kimliğini verir. Ritüeller belli başlı olarak şunlardır;

  • Seramoniler 
  • Toplantılar
  • Marşlar
  • Bayramlar
  • Karşılama Törenleri

Seramoniler;

Bir kültürde merasim (seramoniler) oldukça önemli bir yer tutar. Cenaze merasimleri gibi herhangi bir özel olayda yapılan merasimler gibi olgular geçmişten gelen bir kültürel birikimin tezahürüdür. Seramonilerde kullanılan argümanlar, giyilen elbiseler veya protokoller önemlidir. Belirli bir anlamı ve özel bir sebebi bulunur.

Toplantılar;

Toplantı kavramına yalnızca iş alanında bakmak yanlış olacaktır. Aile içinde veya bir grup içerisinde gerçekleştirilen toplantılar ve bu toplantılarda alınan kararlar da yine aynı şekilde bir kültürün aynası konumunda olan olgulardan biridir. Toplantı şekli, toplantıda konuşma sırası, toplantının yapıldığı yer, toplantının gerçekleşmesi için gerekli tüm şartlar, ait olduğu kültürle bir köprü kurarak belirli bir düzene göre işler.

Marşlar; 

Ritüel kavramının en önemli yapı taşı marşlardır. Marşlar doğrudan tarihle ve geçmişle, dolayısıyla da kültürle bir bağlantı kurar. Bu bağlantı geçmişte olanın bugün, hala canlı bir şekilde anılmasına sebep olur. Örneğin marşlar duyulduğunda bir şeyleri canlandıran olgulardır. Örneğin Türk milleti için Plevne marşı, İzmir marşı gibi kültürel değerlerin bir anlamı ve anlamdan öte bir önemi vardır. Onları duyduğumuzda aklımıza birtakım kahramanlıklar, çekilen çileler ve öyküler aklımıza gelir.

Bayramlar;

Ritüellerin en önemli parçası olan bayramlar, dini veya milli ne olursa olsun o ülke için farklı bir gündür. Dini bayramlar, yaşanılagelen bir hayatın o gün daha farklı bir havada geçmesi anlamına gelir. Milli bayramlarda da yine aynı hava hakimdir. Milli bayramlarda ise bir kıvanç kaynağı, kahramanlık menkıbeleri bulunur. Dini ve milli bayramlar kutlandığı ülkelerde tatil olur ve istenilen odur ki, insanlar o günün anlam ve önemini en iyi şekilde yaşasın. Bu çerçevede bazı şeylerin değiştiğini, hislerin farklılaştığını gözlemleriz.

Karşılama Törenleri;

Genelde devletler arasında gerçekleşen bu törenlerde kullanılan ve söylenilen her söz büyük önem taşır. Ülkeler arasında gerçekleşen karşılama törenlerinde karşılayan taraf, ait olduğu kültürün değerleriyle karşı tarafı ağırlamak zorundadır. Kültür bir güç olduğundan dolayı, kültürel gücü karşı tarafa da hissettirmek zorundadır çünkü. Örneğin at arabalarıyla, geleneksel asker kıyafetleriyle karşılamak gibi.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.