Osmanlı Tarihi

Aynalıkavak Tenkihnamesi Nedir?

Aynalıkavak Tehkihnamesi nedir? Aynalıkavak Tehkihnamesi neden ve kimler arasında imzalanmıştır? Daha önceki yazılarımızda çeşitli tarihi olaylardan ve Osmanlı Devleti döneminde imzalanan çeşitli antlaşmalardan söz etmiştik. Bu yazımızda ise kısaca Aynalıkavak Tehkihnamesi’nden, içeriğinden ve maddelerinden kısaca söz edeceğiz.

Aynalıkavak Tehkihnamesi 

I. Abdülhamit dönemi Osmanlı Devleti dış politikasında Ruslarla olan savaşlar dikkat çekmektedir. Rusların Mora’da isyan çıkarması ve akabinde Balta kentinde katliam yapması üzerine başlayan 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşlarından Osmanlı Devleti mağlup ayrılmış ve savaşın sonunda Küçük Kaynarca Antlaşması imzalanmıştır. Bu antlaşmayla birlikte Osmanlı Devleti ilk kez Türk ve Müslüman olan bir bölgeyi, Kırım’ı kaybetmiş, Karadeniz bir Türk Gölü olmaktan çıkmıştır.

I. Abdülhamit (1774-1789)

Yapılan bu antlaşmadan 5 sene sonra Ruslar, Küçük Kaynarca Antlaşması’nın ”Kırım’ın iç işlerine karışmama” ilkesini çiğnemiş ve kendilerine yakın olan Şahin Giray‘ı Kırım tahtına çıkması için desteklemişlerdir. Bunun üzerine Osmanlı Devleti ile Rusya arasında gerilim yaşanmış ancak Fransızların ara buluculuğu ile taraflar arasında Aynalıkavak Tehkihnamesi imzalanmıştır. Buna göre;

  • Ruslar, Kırım’dan askerlerini çekecek. 
  • Osmanlı Devleti ise Şahin Giray’ın hanlığını tanıyacak. 

Bu antlaşmanın imzalanmasından kısa bir süre sonra Ruslar, antlaşma kurallarını ihlal ederek Kırım’ı işgal etmişlerdir. Bunun üzerine Rusya ve Osmanlı arasında savaş çıkmış, Avusturya ise Rusya’nın yanında savaşa katılmıştır. Savaşın sonunda Avusturya ile Ziştovi; Rusya ile Yaş Antlaşması imzalanmıştır. Osmanlı Devleti’nde Dağılma Dönemi‘nin başlangıcı ise Yaş Antlaşması ile olmuş, Osmanlı Devleti Batı’da kaybettiği toprakları geri alma ümidini Kırım’ın Rusya’ya ait olduğunu onaylayarak kabul etmiştir.

Hangi Padişah Döneminde İmzalandı? 

  • I. Abdülhamit

Önemi Nedir? 

  • Aynalıkavak Tenkihnamesi’nin belirli bir özelliği yoktur. 

Diğer antlaşmalar ve antlaşmaların özellikleri, maddeleri, yorumları, öncesi ve sonraları için aşağıdaki bağlantılara tıklamanız yeterli olacaktır.

1533 İstanbul Antlaşması

1555 Amasya Antlaşması

1606 Zitvatorok Antlaşması

1612 Nasuhpaşa Antlaşması

1621 Hotin Antlaşması

1672 Bucaş Antlaşması

1699 Karlofça Antlaşması

1718 Pasarofça Antlaşması

1739 Belgrad Antlaşması

1774 Küçük Kaynarca Antlaşması

1800 El Ariş Antlaşması

1812 Bükreş Antlaşması

1829 Edirne Antlaşması

1833 Kütahya Antlaşması

1833 Hünkar İskelesi Antlaşması

1838 Balta Limanı Antlaşması

1856 Paris Antlaşması 

1878 Berlin Antlaşması

1909 Racconigi Anlaşması

1912 Uşi Antlaşması

1921 Afganistan ile Dostluk ve İşbirliği Antlaşması

1921 Batum Antlaşması

1921 Kars Antlaşması

1925 Locarno Antlaşması

1944 Yüzdeler Antlaşması

Sykes-Picot Antlaşması

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.