1618 Serav Antlaşması Nedir? Önemi ve Özellikleri Nelerdir? Hangi Padişah Döneminde İmzalanmıştır?
Osmanlı Devleti’nin Duraklama Döneminde en çok savaştığı devlet İran ve Avusturya olmuştur. Bu dönemde Osmanlı Devleti ile İran arasında pek çok savaş meydana gelmiş ve bu savaşların çoğundan Osmanlı Devleti galip ayrılmıştır. Serav Antlaşması da yine bu antlaşmalardan biridir. 1618 yılında Osmanlı Devleti ve İran arasında imzalanan Serav Antlaşması nedir? Önemi ve maddeleri nelerdir?
Serav Antlaşması, 1614-1618 Osmanlı İran savaşları sonucunda imzalanmıştır. Dönem olarak Osmanlı Devleti’nin sıkıntılı bir dönemine debk gelen 1614-1618 Osmanlı İran savaşları şu padişahlar döneminde olmuştur;
- I. Ahmet
- I. Mustafa
- II. Osman
İran’ın Nasuh Paşa Antlaşması’nda vaat ettiği her yıl 200 yük ipek böceğini göndermemesi ve İran’ın Osmanlı elçisini tutuklaması, iki devlet arasında yeni bir savaşın patlak vermesine enden olmuştur. İki devlet arasındaki son savaş 1603-1612 savaşlarıydı.
Savaşın sonucundan İran, Osmanlı ordusu tarafından bozguna uğratıldı ve savaşın sonucunda Serav Antlaşması (1618) imzalandı.
Serav Antlaşması
- İran’ın vergisi 200 deve yükü ipekten 100 deve yüküne inecek.
- İki devlet arasındaki sınırlar Nasuhpaşa Antlaşmasında olduğu gibi kalacak.
İki devlet arasında bu antlaşmanın ardından 17 yıllık bir barış dönemi başlamış ve bu sürenin ardından 1635-1639 Osmanlı-İran savaşları patlak vermiştir. Revan Seferleri ve Bağdat Sefeerleri ile ünlü bu savaşın sonunda ise Kasr-ı Şirin Antlaşması imzalanmıştır.
Hepsi ve daha fazlası için sitemizde bulunan diğer antlaşmalara göz atabilir; Osmanlı Tarihi kategorisini ziyaret edebilirsiniz.
1774 Küçük Kaynarca Antlaşması
1833 Hünkar İskelesi Antlaşması
1921 Afganistan ile Dostluk ve İşbirliği Antlaşması